Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2018-11-30

Milyen is volt az idei?

Másfélmilliárd forintnyi kedvezményt kínált az Extreme Digital az idei Black Friday alkalmával. Az eMAG 6,4 milliárdos forgalomra számított és vásárlókat több mint 3 milliárd forintnyi kedvezménnyel várta november 23-án. És ez csak 2 forgalmazó a sok riválist nem is említve. A Black Friday hazai bevezetése nagy hatással van az év végi vásárlásainkra. Az elmúlt két év adatait elemezve: Dél-Afrika és az Egyesült Államok után Magyarországon kerestek/keresnek rá a legtöbb alkalommal a Black Friday kifejezésre a Google Trends statisztikái alapján.  

2013-ban az Extreme Digital, gondolt egy nagyot és a tengerentúli Black Friday (a hálaadást követő pénteki nap) előtt egy héttel meghirdette az első hazai Black Friday akcióját. A Extreme Digital azóta is konzekvensen a „normál” Black Friday előtt 1 héttel rendezi meg az azóta nagyon sikeresnek mondható akcióját, melyhez sok más hazai kereskedő is csatlakozott, de vannak olyan üzletek is, amelyek 1 héttel később, a tengerentúli „hivatalos” naphoz ragaszkodnak. Persze, nem lennénk és élnénk Magyarországon, ha nem lenne olyan kereskedő, amelyik „magyarosan” mindkét dátum alkalmával, duplán megtartja a saját Black Friday akcióját, mint pl. a MediaMarkt.   

 

Na. de nézzük meg, hogyan is kezdődött…

A Black Friday (Fekete Péntek) a hálaadást követő pénteki nap elnevezése, amely az Egyesült Államokban mondhatni a karácsonyi bevásárlási szezon hivatalos kezdete. Legelőször 1966-ban használták, de a mai értelmét a 2000-es évek elején nyerte el és kb. 2009 körül lett általános fogalom.

Nálunk, idehaza 2013. november 29-én tartották meg az első Black Friday akciót.

 

Milyen is volt az idei?

Idén az Extreme Digital november 16-ára hirdette meg. Ehhez csatlakozott a MediaMarkt mellett számos más kereskedés is. Az Extreme Digital elegánsan 1 napos Black Friday akciót tartott, és 17-én már más néven akciózott tovább. az, hogy év végén egymást érik az akciók az természetes, de az, hogy például a MediaMarkt megtartja november 16-án, majd megtartja november 23-án is az finoman fogalmazva is érdekesnek mondható ez a 2 hetes Fekete Péntek. Ugyanúgy, min a LAPTOP.hu 3 napos „Black Friday napok” akciója, csakúgy, mint az Euronics Black Friday hétvégéje.

Nem igazán értem, hogy lehet az 1 napos, ráadásul a péntek nevével fémjelzett akciót szombaton, vasárnap, vagy bármely más napon megtartani. Ennyire szegényes lenne a marketingesek képzelőereje? Ez azért szerintem kissé bántó a vásárlókra nézve. Nem beszélve a mondvacsinált kedvezményekről, amelyekről elég sok fórumon lehet egyébként olvasni.

Az ez évi második, a tengerentúli Black Friday akcióhoz igazodó Fekete Pénteket az eMAG vezetésével tartották november 23-án. Az eMAG is az Extreme Digitalhoz hasonlóan egy napot nevezett meg és szigorúan tartotta is hozzá magát. 23-a éjféltől más néven futottak tovább más akciók.

Lehet így is csinálni. Az Extreme Digitalnál és az eMAG-nál is kínosan ügyeltek a részletekre, és az általunk nézegetett termékeknél valóban kedvezményesen lehetett vásárolni.

Konkrét termékek esetében, amik megmaradtak emlékezetünkben jó vételként:

Playstation 4 Pro és Xbox One X prémium különféle ajánlatok, Huawei Band 2 Pro óra 9.900 forintért, 256
GB
Kingston
SSD
9.900 forintért, a Tónok harca évadai Blu-ray lemezen, évadonként 3.990 forintért, rengeteg tisztítószer, mosó-, és mosogatókapszula nagy kiszerelésben és még számos más termék a teljesség igénye nélkül.

 

Érdemes figyelni az árakra!

Amióta fel vetődött az ötlet, hogy a szerkesztőségünkbe jó lenne a TV alá egy hangprojektor, azóta folyamatosan nézegetjük is az árakat. Egyszer már majdnem vettünk is egyet, de sajnos az a vásárlás meghiúsult. A meghiúsulás okairól gyorsan írtunk is egy vevőszolgálatokkal foglalkozó cikket: http://itextreme.hu/2018/08/09/Leteszteltuk-az-Euronics_-a-MediaMarkt_-az-Edigital-es-az-Emag-webes-feluleteinek-az-ugyfelszolgalatat.htm

Úgy voltunk vele, hogy majd a Black Friday alkalmával hátha megoldódik a problémánk. Sajnos a Fekete Pénteken sem sikerült pontot tenni az ügy végére. Ezért megnéztük a folytatódó akciók keretein belül is. A Samsung HW-NW700 soundbar az Extreme Digital felületén most 139.900 forint. (ez eléggé barátságosnak mondható, mert az eszköz alapára 200 ezer forint feletti ársávban mozgott) A MediaMarktban kb. 3 hete 179.900 forint, 2 hete 199.900 forint de most az ÁFÁS akciójuk (féláfa, vagy a teljes áfa visszajárt) előtt itt is rákerestünk. A MediaMarkt online felületén be is jött a keresőben a termék 209.900 forintért, azonban rákattintva már nem jelent meg részleteiben.

Eközben az eMAG felületén 1-2 hete 129.900 forint, pár napja pedig már 125.900 forintra mérséklődött, ma azonban már itt is 139.990 forint. Magyarul megy a varia.

Érdemes még a hiteleket is megnéznünk!

Amennyiben hitelre szeretnénk vásárolni, akkor ennél a hangprojektornál is, de más termékek esetében is, az Extreme Digitalnál választhatunk a 0%-os 10,15, vagy 20 havi „ingyenhitel” lehetóségéből. Az eMAG esetében pedig a 6 és a 36 hónap és ezek közötti időszakokból, de itt a THM már 24,99%. A MediaMarktnál 9,92% a Cetelemes referencia THM.

 

Összegezve

Megköszönhetjük az Extreme Digitalnak, hogy immár 5 éve hazánkban is van Black Friday. A nagy napra és az év végére azonban érdemes felkészülnünk és tájékozottnak lennünk, hogy mire is van szükségünk. Különösképp az adott termék árszintjére és annak változására. És jó, ha van B, esetlegesen C tervünk is, ha lemaradnánk az akciós készletekről. Azonban ilyen esetben biztosan találunk helyettesítő terméket, ha nem is a limitált készletekre vonatkozó árakon. Ekkor jöhet esetlegesen segítségünkre az áruhitel. Persze azt is ésszel érdemes felhasználni, és nem árt ha tisztában vagyunk a paraméterekkel. Még a 0%-os THM esetében, ami az Extreme Digitalnál érhető el most is érdemes végig gondolnunk, hogy biztosan tudjuk-e majd fizetni a részleteket.

Kissé elkalandoztunk a Black Friday-tól, ezért azzal fejezem be, hogy szép is volt, jó is volt, voltak érdekességek és voltak kissé visszás dolgok is, mi mindenesetre várjuk a jövő évit is!