Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sulaki - 2018-03-16

Azoknak ajánlom, akik az egyszerűséget keresik a televízió beépített hangszóróin túlmutató megszólalással...  

egyszerű csatlakoztathatőság, egyszerű használat, max hangerőn sem torzít, BT és WIFI kapcsolat
8 pont
9 pont
7 pont
9 pont
7 pont
összpontszám: 8 pont
sztereó zenénél nem az igazi, hiányzik a mélyláda csatlakoztathatóság

Réges-rég, egy messzi… a Yamaha állt elő egy olyan hangprojektorral, amit a TV készülék alá elhelyezve, a beleépített 40 darab motorikusan mozgatható apró hangszórók által a szoba falaira kisugárzott és a falakról visszaverődő hangok által létrehozott hangzástér létrehozott egy kvázi 5.1-es moziszerű megszólalást. Ebben az esetben az adott környezetre optimalizált megszólalás eredményezte azt, hogy azon az első kiállításon ahol a Yamaha YSP-1 készüléket kiállították, minden egyes látogató forgatta a fejét és kereste a sarkokban a hangfalakat, és persze nem találta, mert nem is voltak ott, de a falakról visszaverődő hangok úgy szólaltak meg, mintha minden sarokban lett volna hangfal.

 

Az első úttörő óta szinte minden egyes gyártó megpróbálkozott és azóta is gyárt TV alá elhelyezhető egydobozos hangfalrendszereket.

 

Azóta persze már jó pár év telt el, és mi is sok hangprojektor jellegű eszközzel találkoztunk. Teszteltünk már Blu-ray alapú hangszórókkal egybeépített rendszert, most pedig egy optikai meghajtó nélküli hangfalrendszert, a Samsung HW-MS650-et kaptuk tesztelésre.

Jelenleg kb 10 féle Samsung modell áll rendelkezésre, van olyan, ami mélynyomóval, van amelyik mélynyomó nélkül. Kíváncsiak voltunk, hogy manapság mit tud egy 3 csatornás Sub nélküli készülék, ezért ezt választottuk.


Első tapasztalatok

A méretes dobozból előkerülő hangprojektor 1060 x 78 x 130.5 mm nagyságú méreteivel jól illeszkedhet a 46-47 colos, és nagyobb TV készülékekhez. A termék egy stílusos, minimalista dizájnnal rendelkező, hosszanti irányban megnyújtott centersugárzóra emlékeztet. Szimmetrikusan helyezkedik el benne a 9 darab beépített hangszóró. Mindegyiket külön erősítő hajtja meg. Az előlap jobb oldali sarkában, a hangfalrács alatt, diszkréten helyezkedik el a pontmátrix kijelző, amely az alapinformációk (bemenet, hangerő, hangzásmód) megjelenítésére hivatott. A jobb oldali oldalrészen találhatjuk a fizikális vezérlő gombokat: a Power, a hangerő + és –, és a bemenet választó, hátul pedig a csatlakozók. Összességében egy szép igényes kinézetű eszközről beszélhetünk.

Csatlakozási felületek



A már említett csatlakozók a hátlapon helyezkednek el. Sorrendben: optikai digitális bemenet, audió bemenet (2.5 Jack),
HDMI
be, HDMI ki és WI-FI csatlakozó az opcionális csatlakoztatható háttér sugárzókhoz. Ennél a rendszernél nem tudunk külső mélyládát integrálni.


A kicsomagolást követően mindössze pár perc az egész rendszer beüzemelése, mert a központi rész egyben van, csak a TV-hez kell csatlakoztatnunk vezetékmentesen, vagy egy HDMI és egy optikai kábel segítségével és esetleg egy Blu-ray lejátszót, vagy játékkonzolt kötni rá még egy HDMI kábel segítségével.

Működés

Bekapcsolás után kel életre a készülék. Ezt a jobb oldali részen található kijelző megvilágosodása jelzi. Az oldal részen található gomboknak, nincs háttérvilágítása, de ez nem igazán probléma, mert életszerűbb, ha a távirányítóval használjuk.
Mivel nincs OSD menü, ezért minden információt a hangprojektor kijelzője jelenít meg. A csatlakoztatott külső eszköz képjele, csak átfut a berendezésen. Tehát úgy tekintsünk a gépezetre, hogy ez csak egy hangrendszer.

Ezáltal az alapbeállítások is leegyszerűsödnek, és csak a bemenet kell kiválasztanunk, majd a hangzást beállítanunk: Music, Clear Voice, Sport, Movie és Standard.

TV

A TV hangjának erősítésével kezdtünk. Tesztalanyunk kiegészítője egy Samsung UE55MU8002 TV volt. Bár a TV készülék is prémium besorolású és az átlagos lapostévékhez képest hangban is jobb a megszólalása, ez mostani vékony készülékek, vékony készülékházai miatt fizikailag nem lehetséges nagy átmérővel rendelkező, nagy teljesítményű hangsugárzók beépítése. Ezért is kértük a hangprojektort.

 

Jól indultunk, mert a Samsung TV esetében a vezetékmentes összekötés alapból működik. Elég rákeresnünk a projektorra a BT beállításokban, és kapcsolódni. A digitális csatornák már alapvetően jó minőségben szólalhatnak meg. Persze egy híradó hangja nem egy akciófilm hangzását adja. Itt érdemes kipróbálnunk a hangzásmódokat, rendelkezésre áll: Music, Clear voice Sport, Movie és a Standard. Kinek mi tetszik, vagy választhatjuk az okos hangmódot. Ebben az esetben a készülék automatikusan elemzi a hangokat, és a tartalomhoz optimalizálja azokat.

 

Beszélnünk kell még a televízió
USB
csatlakozója által lejátszott filmekről. Ebben az esetben már moziszerü hangzásról beszélhetünk. Az akciódús: lövöldözős, robbantós filmrészleteket jól egészíti ki a hangtechnika, de meg kell említenünk, hogy az teljes filmélményhez hiányzik 2 dolog: a mélyláda és a háttérhangok. Mivel mélyláda nem csatlakoztatható a rendszerhez ezért ennyivel kell beérnie, annak aki ezt választja, de opcionálisan vásárolhatunk hozzá háttérsugárzókat. Az SWA-9000S a kompatibilis kiegészítő. Alapvetően egyébként ezek ellenére kellemesen szól a rendszer. Egy 20 négyzetméteres szobát teljesen jól betöltött hangokkal, és megemlítendő, hogy maximum hangerőn sem volt tapasztalható torzulás. Ez tényleg az eszköz komolyságát jelenti.




Blu-ray/játékkonzol

A HDMI csatlakozóra rácsatlakoztattunk még Blu-ray lejátszót, Playstationt, nértünk DVD–t, Blu-ray lemezt és 4K jelet is. A teszt Scorpions koncert zenei anyagánál is javította a hangélményt a TV eredeti hangjéhoz képest. Szépen megszólaltak a gitárok a beszéd/ének hangok is rendben voltak és a basszus is duruzsolt valamelyest, de mint már írtuk, a mélyláda hiánya miatt nem érhet fel egy mélyládát is tartalmazó rendszerrel.

Játékoknál összehasonlíthatatlanul nagyobb élményt biztosít a televízióhoz képest. Itt a zajok, zörejek nem igazán vizsgálgathatóak Hifis füllel. Azonban bele lehet feledkezni egy-egy játékba...

USB

A hangprojektornak nincs saját USB csatlakozója, ezért azt csak a csatlakoztatott TV, vagy Blu-ray készülékekbe lehet csak bedugni. A megszólalásűt pedig már leírtam a TV megszólalásánál.

 

CD hallgatás


A kedvenc Jesse Cook
CD
meghallgatása most, ennél az eszköznél sem maradhatott el. Egy komolyabb Yamaha CD-S700 CD lejátszót csatlakoztattunk a hangprojektorhoz optikai kábelen keresztül. Ez az igazi hangpróba. Nem szólt ugyan rosszul, de sajnos ismét beigazolódott, hogy a házimozi jellegű hangrendszereknek nem igazán a legerősebb oldaluk a sztereó zenelejátszás. A gitárjáték ugyan jónak mondható volt, de a sztereó hangzás nem az igazi. A magas és a középtartomány elment, de a mély kissé szegényesnek tünt.


Fontos azonban leszögeznünk, hogy ez inkább egy házimozi jellegű eszköz. És lényeges azt is megemlíteni, hogy a zenei megszólalás minősége messze túlmutat a szokásos BT hangszórókon. A fentebbi soraimat inkább a kissé maximalista High-End szemlélettel rendelkező olvasók miatt írtam. Azonban egy átlagember zenei elvárásainak szerintem megfelelhet a Samsung HW-MS650 Soundbar.


Egyebek

 

A Soundbar Sound+ segítségével könnyedén lejátszhatóak a kedvenc zenék okostelefonról vagy tabletről is, csak telepíteni kell a Samsung Multiroom applikációt és használni lehet a
Bluetooth
vagy Wi-fi csatlakozási lehetőségeket.

 

Összegzés

Az egyedi design, és az egybeépített hangfalak (helyén kezelve a rendszert) összességében jól teljesítenek. Azonban hang esetében meg kell említenünk, hogy ez a rendszer nem egyenértékű a fizikálisan minden sarokban elhelyezett komplett 5.1házimozi rendszerekkel. Persze egy ilyen rendszerrel a Samsungnak nem is ez volt a célja, hanem az, hogy a TV saját hangzását feljavítsa, úgy, hogy ez minimális összeköttetéssel, a legkevesebb vezetékeléssel járjon.

 

A szép és visszafogott kidolgozás, és a méretéhez képest megszólaltatott hangzás egy valóban egyedi és komoly készüléket takar. Ez a komplett hangrendszer nemcsak jól illeszkedik a 40 colosnál nagyobb televíziókhoz, hanem saját egyedi zeneberendezése is lehet az adott helységnek. A hangerejét tekintve, persze nem alkalmas egy komplett moziterem hangosítására, de az opcionálisan megvásárolható háttérsugárzókkal kiegészítve egy közepes méretű szobának mozi jelleget kölcsönöz.

 

Elsősorban azoknak ajánlom, akik nem szeretnének minden sarokban hangfalakat elhelyezni, és nem szeretnének vezetékkötegekben bukdácsolni. Hangrendszerként a megszólalást és a kapcsolódási lehetőségeket is figyelembe véve a 130 ezer forint körüli ár igencsak elgondolkodtató lehet. Ezért annak, aki a TV saját hangszóróinak a hangzását szeretné tuningolni és például a gyerekek miatt olyan rendszert keres, amit falra helyezve a gyerekek nem férnek hozzá és nem is igényli a brutális mélyhangokat és hasonló rendszerben gondolkodik bátran ajánlom.

 

Forgalmazó: Samsung Magyarország

Web : www.samsung. com

Ár: 129.990-149.990 Ft közötti áron

 

SAMSUNG HW-MS 650/EN hangprojektor tulajdonságai

Technikai jellemzők

Készülék típusa:

Hangprojektor

Cikkszám:

1232847

Lejátszó

Lejátszható formátumok:

AAC, MP3, WAV, OGG, FLAC, ALAC

Erősítő

Surround formátumok:

Digital AMP, Crystal Amplifier, 5.1 dolby digital, Surround Sound Expansion, DTS

Csatornaszám:

3.0

Surround hangprogram (DSP):

5 mód

Hangszóró

Hangszórók száma:

9

Max. teljesítmény:

450 W

Frekvenciaátvitel:

40
Hz
~ 20 KHz

Kialakítás

Távirányító:

Igen

Csatlakozók:

Anynet+ (HDMI-CEC), audio, optikai

Különleges jellemzők:

Torzítás kiküszöbölése, 9 beépített hangszóró, 5 Hang Mód (DSP), vezeték nélküli csatlakozás, 4K lejátszás, zenemegosztás, Samsung Multiroom alkalmazás,
3D
Video Pass, HDR

Áramellátás

Áramfogyasztás (stand-by üzemmódban):

4 W

Általános jellemzők

Kompatibilitás:

SWA-9000S

Szín:

Szürke

Súly:

6.2 kg

Doboz tartalma:

Optikai kábel, Falra szerelhető tartó, akkumulátor

Gyártói garancia:

12 hónap

Gyártói garancia hossza (hónap):

12